Sitem Forum
Benim Sitem'e Hoş Geldiniz.
Bu site bemin sitem Diye sahiplenen Herkese açık Bir sitedir.

Join the forum, it's quick and easy

Sitem Forum
Benim Sitem'e Hoş Geldiniz.
Bu site bemin sitem Diye sahiplenen Herkese açık Bir sitedir.
Sitem Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Altın Nedir?, Altında Ayar ve Renk, Altın Ayarı, Altın Bakımı Nasıl yapılır.

Aşağa gitmek

Altın Nedir?, Altında Ayar ve Renk, Altın Ayarı, Altın Bakımı Nasıl yapılır. Empty Altın Nedir?, Altında Ayar ve Renk, Altın Ayarı, Altın Bakımı Nasıl yapılır.

Mesaj tarafından ahmetsakir Cuma Eyl. 25, 2009 12:01 am

Altın Nedir ?

Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir. Ayrıca altın evliliğin ve bağlılığın sembolü haline gelmiş, bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en değerli metallerden sayılmıştır.
Altın Hakkındaki Gerçekler
Altın binlerce yıldır,uygarlıkların sosyal ve ekonomik dokusunda önemli bir rol oynamıştır. Altın eşsiz bir özellikler kombinasyonu sunar. Bu özellikler onu, birçok ekonomik, endüstriyel ve tıbbi uygulamalarda yaşamsal önemi olan bir materyal yapmıştır.
Bu özellikler;


  • Aşınmaya karşı direnç
  • Elektrik iletkenliği
  • Kolay işlenebilirlik
  • Kızılötesi (ısı) yansıtması
  • Termik iletkenlik
Para
Altın ilk kez MÖ. 1091'de Çin'de,ipeğe alternatif bir değişim aracı olarak yasallaştırıldı. Altın, hala evrensel bir değişim aracı olarak kabul edilir.
Dünyanın her yerinde milyonlarca insan, altını, enflasyona karşı bir engel, ekonomik ve politik dalgalanmalar esnasında basit ve güvenilir bir yatırım aracı olarak kullanmaya devam etmektedirler.
Aşınmaya Karşı Direnç
Altın metallerin içinde en tepkimesiz olanıdır. Doğal ve endüstriyel çevre için tehlikesizdir. Altın, hiçbir zaman oksijenle (elementlerin en aktif olanlarından biridir) tepkimeye girmez.Bu onun patlamayacağını yada kararmayacağını gösterir.
Elektrik İletkenliği
Altın tüm metallerin içinde elektriği en iyi ileten metaldir. Yüklenmiş partiküller elektrik akımı vasıtasıyla akarken, iletken metaller akımın engelsiz bir şekilde geçmesine olanak verir. Altın -55 °C' den +200°C' ye kadar çeşitlilik gösteren ısılarda çok küçük elektrik akımlarını bile iletebilme özelliğine sahiptir.
Kolay İşlenebilirlik
Altın tüm metallerin içinde en kolay şekillenebilir olanıdır. Kırılmadan çok ince teller haline getirilebilir. Sonuç olarak, tek bir ons altın 5 millik çok ince bir tel haline getirilebilir. Altın olağanüstü ince tabakalar halinde genişletilebilir veya şekillendirilebilir. 1 ons altın yaklaşık 10 metrekarelik bir tabaka haline dönüştürülebilir.
Kızılötesi Işınları Yansıtması
Altın,kızılötesi enerjiyi en çok yansıtan, ışığı en az emen materyaldir. Saf altın kızılötesi ışınların %99'unu yansıtır.
Termik İletkenlik
Altın aynı zamanda termik enerji ve ısı için mükemmel bir iletkendir. Örneğin %35 altın içeren bir alaşım, ısının 3300 dereceye ulaşabildiği, uzay mekiklerinin ana motorlarının enjektörlerinde kullanılır. Altın alaşımı yüksek ısılara karşı koruma sağlayan en dayanıklı ve uzun ömürlü materyaldir.
Altında Ayar ve Renk

Altının bazı özelliklerini değiştirmek için çeşitli alaşımları yapılır. Bu alaşımlar altının rengini belirler.
Altın-gümüş alaşımları
% 75 altın, % 25 gümüş alaşımı yeşil renkte olup mücevher yapımında kullanılır.
% 40 altın % 60 gümüş alaşımı beyaz renkte ve serttir.
Altın-paladyum alaşımı
Kolayca işlenebilir. En fazla sertlik gösterenler % 60-65 paladyum ihtiva edenlerdir. Düşük sıcaklıklardaki yüksek direnci sebebiyle potansiyometre yapımında kullanılır.

Altın-nikel alaşımı
Mücevher yapımında kullanılan beyaz altının esasını teşkil eder. Bu alaşımda % 80 altın, % 16 nikel, % 3 çinko ve % 1 bakır kullanılır.
Altın-bakır alaşımı
Para basımında yaygın olarak kullanılır. Kolayca işlenebilir.

Altın-bakır alaşımı
Kral suyu olarak da bilinir. Hacimce bir birim derişik nitrik asit ile üç birim derişik hidroklorik asitten oluşan karışımdan meydana gelir. Bu karışım altını çözebildiğinden altın suyu adı verilmiştir.
Altın suyu (veya kral suyu), kimyasal çözme işlemlerinde bazı demir cevherlerini, fosfatlı kayaçları, cürufları, nikel-krom alaşımlarını, antimonu, selenyumu ve cıva, arsenik, kurşun ve kobalt sülfürleri, çözünürlüğü az olan sülfürleri çözmek için kullanılır.

Altın ayarı
Altının kimyadaki saflığı "yüzde" ile, mücevhercilikteki saflığı ise "karat veya "ayar terimleriyle ifade edilir. Buna göre 24 ayar (veya karat) altın % 100 saf altını, 22 ayar ise % 91,6 saf altını ifade etmektedir. 22 ayar altının % 8,4' ü diğer metaller ile tamamlanmıştır. Altına gümüşün ilavesi yeşilimsi, nikel ve platinin ilavesi beyaz, çinkonun ilavesi sarı ve bakır ilavesi de bakır miktarına göre sarıdan kırmızıya kadar değişen renkler kazandırır.




Altın Bakımı Nasıl Yapılır

Altın değerli olduğu kadar hassas bir madendir. Bu sebeple altın takılarınızı kullanırken dikkat etmeniz gereken çeşitli hususlar vardır:


  • Günlük ev işleriniz yaptığınız sırada altın takılarınızı deterjan ve temizlik maddeleriyle temas etmemesi için çıkarınız.
  • Tuz ve klorlu sulara temastan kaçınınız. (Havuz,deniz)
  • Altın takılarınızı darbe ve sürtünmelerden koruyunuz.
  • Mücevherlerinizi kullanmadığınız zamanlarda yumuşak bir bez veya muhafaza kutusunda bulundurunuz.
  • Ayrıca altın takılarınızı ılık suda sabun ve amonyakla kendi evinizde bakımını yapabilirsiniz.
Alıntı.....................
ahmetsakir
ahmetsakir

Yengeç
Mesaj Sayısı : 299
Yaş : 61
Noktalar : 6415
Adınız veya Lakabınız : 0 Kayıt tarihi : 17/08/08

Oyun Özellik
Benim Sitem Formunda Üyelerin karakterkeri:
Örnekler:
Bar:
Altın Nedir?, Altında Ayar ve Renk, Altın Ayarı, Altın Bakımı Nasıl yapılır. Left_bar_bleue0/0Altın Nedir?, Altında Ayar ve Renk, Altın Ayarı, Altın Bakımı Nasıl yapılır. Empty_bar_bleue  (0/0)

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz